Skrivet av: Gil John | 12 mars 2010

Riksdagen står för sanningen

Riksdagen röstade alltså igår om huruvida det som skedde i Turkiet var ett folkmord på armenier eller ej. Och man röstade bifall till att det ska ebtraktas som folkmord. Var får riksdagen allt ifrån? Sedan när är det politikernas uppgift att slå fast vad som är ”sann” historia och vad som inte är det?

Ska vi diskutera historien så ska det göras i andra sammanhang. Helst en vetenskaplig debatt förd av historiker. Eller som Gustav Blix (M) säger:

– Det är inte riksdagens sak att göra folkrättsliga bedömningar. Det är historiker, inte politiker som ska skriva historia, sade Gustav Blix (M).

Bildt i SvD:

Bildt anser att beslutet är ett resultat av ett maktskifte inom det rödgröna blocket.

– Orsaken till detta är att Mona Sahlin förlorade på socialdemokratiska partikongressen och att Vänsterpartiet har tagit över dominansen. Det var ingen tillfällighet att det var Hans Linde som förde debatten i dag, medan tyngre socialdemokratiska företrädare klokt nog höll sig på avstånd från hela frågan, säger Bildt.

Notera gärna före ni hoppar på mig nu att jag inte påstår att ett folkmord inte ägde rum. Men det är däremot inget som hör hemma i ett riksdagsbeslut. Lika lite som riksdagen ska fatta beslut om huruvida förintelsen ägt rum eller ej.

Gulan Avci (FP), Agneta Berliner (FP), Anneli Enochson (KD) och Göran Thingwall (Avhoppad M) hjälpte oppositionen att köra över regeringen i Armenienfrågan som debatterades i riksdagen igår. Lägg namnen på minnet, och kom ihåg att inte kryssa dessa riksdagsledamöter i valet denna höst.

Annonser

Responses

  1. Det är så dåligt. Ena dagen sitter Socialdemokraterna med darrande underläpp och berättar vitt och brett om hur bra de ”fattiga” skall få det med en ny regering efter höstens val. Nästa dag är man hundratals mil bort och rör runt i en hundraårig dypöl, för att stanken på nytt skall nå ytan. Med ställningstagandet har man lyckats piska upp nationalistiska känslor hos båda grupper. Vad de känslorna i värsta fall kan leda till, fick forna Jugoslaviens invånare uppleva. Det är mindre än 20 år sedan.
    Mikael With, Karlshamn

  2. Riksdagen erkänner folkmordet på Armenierna?
    Ja men vilka är det som erkänner detta folkmord? Jo kommunisterna både dom röda och gröna med hjälp av några vilsna själar från borgerligheten. Att dom där kommunisterna över huvud taget har mage att yttra sig i denna fråga är för mej otroligt, med tanken på vilken historia detta sunk har sitt ursprung i, kommunisterna i gamla Sovjet, som tills för bara någon tid sedan hyllades av vänstern och att den där Ohly tills för bara något år sedan anslöt sig kommunismen. Vad jag vill säga, att hur många människor har inte kommunistjävlarna i Sovjet tagit död på? Det här eländiga landet Svedala skall alltid lägga sig i.
    För det här landet är det visst viktigare att straffa än att försöka finna förståelse och försoning. Om nu trots allt Turkiet försöker kandidera till EU, varför har då den där eländiga halvkommunistsörjan både halvröda, helröda och helgröna med hjälp av några okunnigt vilsna borgerliga ja-röstare gjort det här taskspelstillgreppet? Är det den där sörjan kanske som är världens samvete? Som skall bestraffa händelser i världspolitiken som snart är 95 år gammal.

  3. Vänstern verkar besitta en sorts högre moral världsgemenskapen har svårt att förstå. Minns Trastfälten (1300-tal) i forna Jugoslavien som användes som argument för krigshandlingar på 1990-talet. Ja herre je vilken aningslöshet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: