Skrivet av: Gil John | 11 mars 2010

Rondellhunden och yttrandefriheten

Jag har försökt hålla mig ifrån det här ämnet. Det skriv redan mycket om det, från många olika håll, som redan för fram mina synpunkter. Men jag vill speciellt lyfta fram den här ledaren i SvD:

Men hotet mot yttrandefriheten kommer inte bara från religiöst motiverade våldsverkare som är beredda att bryta mot varje lag och etisk regel. Angreppen sker också inom lagen, av konstitutionellt inriktade påtryckningsgrupper, inte sällan med argument hämtade just från den rättstradition de syftar till att krossa.

SvD lyfter här fram rondellhunden och yttrandefriheten i ett annat ljus. Hur fungerar egentligen vårt system? Kan det användas av de som vill censurera yttrandefriheten? SvD lyfter fram Storbritannien som ett exempel där ”libel tourism” är en möjlighet.

Annonser

Responses

  1. Jodå. det finns de som försöker. Kristdemokraten Skånberg exempelvis:http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=1999/2000&bet=K286
    Han kandiderar ju till riksdagen i höst. Låt oss hoppas dock att han hamnar i opposition…

  2. Jag tycker att det är ganska intressant att i samma paragraf i Regeringsformen (en av våra grundlagar) som behandlar yttrandefrihet, behandlas även religionsfriheten.
    Vilken är då viktigast?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: