Skrivet av: Gil John | 08 mars 2010

Hur stor är din lön? Egentligen?

En liten debatt har skapats efter att Lars Jonung här tagit upp frågan angående hur mycket lön en vanlig löntagare egentligen ska få. Samt hur stora avgifter det är för arbetsgivaren att ha en anställd.

Erixon tar upp Jonung här:

För mig har det varit obegripligt varför borgerliga regeringar inte genomfört en folkbildningsreform om skatterna som går ut på att via lag slå fast att totala lönen ska framgå på lönebesked.Skattekilarna blir ju ännu större om man ser till hur mycket denne sacomedlem måste tjäna för att kunna betala bilreparatören 100 kr/timmen efter skatt.

Nerikes Allehanda, som Erixon nämner, summerar Jonungs tidigare debattartikel med följande:

Väljare i allmänhet har vaga föreställningar om den verkliga storleken på sin lön och sin skatt.
När vi diskuterar dessa begrepp utgår vi oftast från lönebeskedet. Där uppges bara en del av lönen och skatten. Där finns nämligen inte den så kallade arbetsgivaravgiften med. Den är en form av löneskatt som vi tjänar in och som betalas in av arbetsgivaren till Skatteverket precis som vår källskatt.
Jonung tar som utgångspunkt i ett konkret exempel den förväntade månadslönen för en SACO-medlem 2010, 35 700 i månaden. Den summan kallas bruttolön. Löneskatten blir vid den inkomsten 11 200. Totallönen blir alltså 46 900. Det är den totala lönekostnaden för arbetsgivaren per månad i det här fallet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: