Skrivet av: Mr. G | 30 december 2009

Pirater på grund

2000-talet är början på en ny era, det var vad Piratpartiet visade i årets val. Med en obefintlig budget, utan valstugor och med ett tre år ungt parti utan kändisar som Ber och Ian, lyckades piraterna segla in i EU-parlamentets hamn. Detta genom att enbart i grunden driva tre frågor. Medan Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet satt där med alla sina pengar, all sin politiska rutin och alla sina omfattande partiprogram, seglade piraterna glatt förbi dem på valnatten och hissade triumferade Jolly Roger till Per Schlingmanns (Moderaternas partisekreterare) hack i skivan med låten ”Vi avvaktar”.

Vad var det då piraterna hade som alla de där andra politikerna inte hade? Internet. Allt fler väljare, speciellt unga, söker politisk information via internet. De etablerade partiernas problem idag är att de inte förmår utnyttja det nya mediumet. Jag kommer aldrig att glömma när socialdemokraternas toppkandidat inför EU-valet, Marita Ulvskog, stolt förklarade hur duktig hon var som twittrade. Ungefär som ett barn som just lärt sig skriva bokstaven ”A” i lågstadiet.  Dvs. en bra början men långt ifrån att hantera språket…

Däremot räcker inte piraternas kunskaper inom nätets tungomål för att de skall nå riksdagen nästa år. Piraterna har alldeles för få frågor på sin agenda för att kunna hävda sig i ett val där väljarna är mycket måna om vilka som skall sitta vid Sveriges roder de kommande fyra åren. Väljarna bryr sig helt enkelt mer om riksdagsvalen än EU-parlamentsvalen.

Dessutom tar det tid att nå Sveriges riksdag (om man inte heter Bert och Ian och staplar ölbackar). Att piraterna kommit så långt som de faktiskt har kommit skall de ha heder och beröm för. De kommer säkerligen att få en bra bit över 1 % i kommande val och piraterna är i framtiden en politisk kraft att räkna med i Sverige. I alla fall så länge de etablerade partierna inte inser att man inte bör läsa privatpersoners mail och jaga miljontals svenskar som lyssnar på musik och ser på film. Internet är här, välkomna till 2000-talet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: