Skrivet av: Mr. G | 28 december 2009

Vinklad skola

[…]idén bakom McDonald’s var att ”servera mat med hög kvalitet på ingen tid alls”. I slutet av texten uppmanas barnen att äta en Big Mac när de tittar på sitt favoritlag i fotboll med slutordet ”Great!”.

Så står det i en engelskuppgift några grundskoleelever fått. Inget nytt under solen, vår oberoende skola är inte alls så oberoende som vi tror att den är. Jag fick själv läsa i skolan om hur kommunismen bara syftade till att göra alla människor ”jämlika” och förra årets nationella prov i Engelska B byggde på en massa vinklad fakta om hur ojämställd världen var. Genom att ta fram lite siffror på hur många kvinnor och män som pluggade till läkare (ca 70 % kvinnor och 30 % män), kom man fram till att det rådde ett stort underskott på män som valde att plugga vidare efter gymnasiet.

På samma sätt skulle jag ju kunna säga att det råder ett stort underskott på kvinnor som pluggar på universitetet/högskolan eftersom 75 % av de som pluggar på Chalmers är män. Ganska löjligt, eller hur?

Annonser

Responses

 1. FYI: Chalmers är en högskola, inget universitet.

  • Sant, korrigerat.

 2. FYI: Chalmers är ett universitet, de har bara inte valt att använda ordet universitet i namnet. Det samma gäller även KI och KTH som också har universitetsstatus.

 3. Jag förstår inte – texten är ren textreklam för ett visst varumärke. Varför då blanda in politik???

  Ingenstans i texten nämdes annan snabbmat eller ens några andra hamburgerkedjor. Ett varumärke. Punkt. Det är illa. Det är inte på något sätt objektivt.

  Dessutom är hamburgare inte riktigt det man förknippar med typisk engelsk snabbmat. Här gäller F&C som faktiskt fortfarande kan fås i serveringsvagnar, tyvärr har det blivit dyrt. Eller korv med mycket stekt lök och stark senap. Och inte minst sandwich med chips, gärna vinägerkryddade.

  Men som sagt – texten är klart olämplig då den bara behandlar ett visst varumärke. Skulle du gilla texten om den exvis berättade om Aftonbladet som om det inte fanns någon annan tidning i landet? Troligen inte.

  Och jag antar att din So-lärare även berättade om konservatismen, liberalism och en massa andra politiska -ismer. Men det kanske du glömde i hastigheten.

  • Huh? Jag är ju klart emot texten….

   Ang. ismerna, javisst talade mitt läromedel om andra ismer. Men min poäng var att de talade om en grym förtryckar ideologi som kommunismen på ett positivt sätt. Det är en skymf mot alla de miljoner, och åter miljoner, som dött, förtryckts och förtrycks av kommunismen runt om i världen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: