Skrivet av: Mr. G | 28 december 2009

Hur man kan vända på siffror…

SVD  skriver i sin artikel om den senaste SVD/SIFO, som visar på att 87 % av svenska folket inte vill samarbeta med SD, att 9 av 10 vill inte samarbeta med SD. TT skriver om exakt samma mätning. Men där säger man istället att 1 av 10 vill samarbeta med SD. Sedan följer:

Leif Lewin, professor emeritus i statsvetenskap, är inte förvånad över att så många kan tänka sig att samverka. Det speglar ungefär den andel som känner igen sig i SD:s syn på invandrare och flyktingar.

Exakt samma text finns att läsa i SVDs artikel, men där kommer den först efter bl.a.:

Men bara 13 procent av de tillfrågade i den Sifoundersökning som SvD beställt vill att en minoritetsregering ska samarbeta med Sverigedemokraterna.

SVD talar alltså om hur få som vill samarbeta med SD. TT talar om hur många som vill samarbeta med SD. Allt baserat på exakt samma siffror. Tänk så man kan vinkla objektiv fakta…

edit: SVD har uppdaterat sin artikel nu, inlägget ovan bygger på en äldre version av artikeln.

Annonser

Responses

 1. Ditt problem med demokratin är alltså att folket kan få för sig att rösta på ett, av makthavarna, icke godkänt parti?

  • Mig veterligen är SD ett fullt legalt parti som dessutom erhåller partistöd från svenska staten? Och jag ser det verkligen inte som ett problem att 87 % av alla svenskar inte vill att man skall samarbeta med SD, nej. Det visar bara på folkets sinne för frihet, demokrati och medmänsklighet. 😉

 2. I Svd står det ju så här i ingressen:
  ”Bara sju av åtta vill att en framtida regering samarbetar med Sverigedemokraterna om partiet blir vågmästare i riksdagen.”

  Sju av åtta vill alltså samarbeta med SD…

  • Nej, det står: ”Bara en av åtta vill att en framtida regering samarbetar med Sverigedemokraterna om partiet blir vågmästare i riksdagen.”

 3. 13% är inte var tionde, det är mer än var åttonde. Det är löjligt hur Sveriges Television känner sig tvingade att ljuga för att förvränga verkligheten när den inte passar in i deras egen världsbild. För ingen tror väl på allvar att de inte klarar av matematikuppgifter som ett barn skall klara av. Hade det varit TT som skrev det hela då hade jag skyllt på inkompetens, men nu…?

 4. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/4-av-10-vill-ha-samarbete-med-sd_3662109.svd

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/minaretfragan-delar-schweizare_3863697.svd

  Citat :Debatten delar dock landet. Enligt senaste opinionsundersökningen tänker 37 procent rösta för förbudet, 53 procent mot och 10 procent har inte bestämt sig.

  Svd: 7 av tio säger nej till SD-koalition

  Nortexius: Jaså? 13% + 15 osäkra = 28 % (alltså 2 av tre och inte 7 av 8)

  Slutsats? Svensk media är skit och journalister kan inte räkna.

 5. 7 av 8 skulle jag skriva


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: