Skrivet av: Gil John | 13 december 2009

DN och Climategate

Idag blev jag positivt överraskad när jag gick in på Dagens nyheters hemsida. På första sidan stod det faktiskt en artikel om Climategate att finna. Jag klickade på den och redan i ingressen står följande att finna:

De omdiskuterade stulna mejlen från klimatforskare kan leda till ökad öppenhet. Men det finns inga tecken på fusk.

The what? Låt oss fortsätta:

I ett av de mest debatterade mejlen skriver Phil Jones, chef för klimatforskningsenheten East Anglia-universitetet, följande: ”Jag utförde just Mikes Naturetrick med att lägga till de riktiga temperaturerna till varje serie för de sista tjugo åren (från 1981 och framåt) och från 1961 från Keiths för dölja minskningen.”

– Ordet ”trick” använder han bara som jargong. Det finns inget fusk, inget oärligt här, säger Anders Moberg.

[…]

Men för de senaste 150 åren finns direkta mätningar från termomet­rar och andra instrument. De ger förstås mycket bättre och säkrare värden. Proxydata har sina problem. Ett känt problem är att vissa trädringar pekar mot en temperaturminskning efter år 1965 som inte har inträffat i verkligheten. Det har diskuterats mycket i vetenskaplig litteratur, och ingen förstår riktigt varför.

– Det Phil Jones har gjort är att han har klistrat på instrumentella data på slutet, för att få en åskådlig och tydlig bild, säger Anders Moberg.

Steve McIntyre upp ett inlägg där han förklarar tydligt och klart vad fusket är. Han ha rockså senare lagt upp det här inlägget som förklarar varför det är relevant för vår bild av IPCC. Läs hans artiklar, läs sedan DN’s artikel igen med kritiska ögon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: