Skrivet av: Mr. G | 29 november 2009

Nej till religionsfrihet i Schweiz

Det är djupt tragiskt att behöva konstatera att folket i Schweiz idag har sagt nej till delar av religionsfriheten genom att rösta för ett förbud mot byggandet av minareter i landet. Visst, jag kan personligen hålla med om att det finns vackrare saker att fästa blicken vi än ett minaret. Men för den skull har jag absolut ingen rätt eller intresse att förbjuda folk att bygga det de vill. Om folk vill bygga minareter, skall de få bygga minareter. Det är en viktigt del i individens friheten att få bygga det man vill och att fritt få utöva sin religion.

Jag förstår inte heller varför man röstat nej. Så hemskt kan det väl inte vara med ett lite småfult torn på några enstaka platser? Nej, det här handlar inte om minareter. Det här handlar om en protest mot islam. Men varför? Vad har muslimerna gjort i Schweiz som är så fel? Att det finns en liten grupp fundamentalister runt om i världen som spränger sig själva för att döda andra, betyder inte att man kan dra alla över en kam. Det finns onda människor inom alla religioner.

Förbudet mot minareter är ett hårt slag mot religionsfriheten i Schweiz, och en djupt olycklig signal från Schweiz befolkning till landets muslimer.

Annonser

Responses

 1. I Schweiz får du ha vilken religion du vill så länge du inte stör andra. Det gäller alla länder jag känner till, och så även i Schweiz. Att kräva att man ska få bygga höga torn av religiösa skäl är givetvis störande, och nästa steg är väl att kräva böneutrop 5 gånger om dagen.
  Det gläder mig att man med direkt folkomröstning satt stopp för religionsflummeriet som tyvärr ingen tagit mod till sig att stoppa i detta land.
  Eller kanske du ska prova att kräva att få bygga en kristen kyrka i Mekka? Man tar seden dit man kommer, så enkelt är det.

 2. Det är ingen rättighet at få bygga vad man vill…vad snackar du om?Dom kan utöva sin religion utan torn….
  Åk till en islamsk stat och försök att bygga en kyrka.

 3. Schweiz har inte sagt nej till religionsfrihet. Bara att det inte får bygga sina onödiga torn överallt. Det måste man tydligt skilja på.

 4. Klart man inte kan bygga en kyrka i Mekka. Vad du/ni glömmer är bara att det inte finns någon kristen minoritet att tala om i Saudarabien (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sa.html). Det finns däremot en betydande muslimsk minoritet i Schweiz. Närmare bestämt ca 327 000 st (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sz.html).

  Visst, jag tycker inte heller det är snyggt med minareter eller att de passar in i västvärlden. Men det finns en klar skillnad mellan att förbjuda folk att bygga religiösa byggnader och att tycka att de inte är något ögongodis. Som liberal kan jag inte, och kommer aldrig, att förespråka förbud mot att folk skall få bygga det de själva vill.

  • det finns ingen kristen minoritet där, eftersom de troligen skulle utrensas eller utvisas, rasiststat som det är.

   • Du har rätt i att landet förbjuder andra religioner (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1006963.svd). Visst. Men skall Schweiz som straff för att vissa är dumma i Asien, hindra alla muslimer i Schweiz från att bygga fula torn?

  • Men nu är det uppenbarligen så att alla ska acceptera islam, emedan länder där islam gäller, inte accepterar något annat. Så du kan inte bygga en kyrka i Mekka, och en kvinna kan inte gå i kjol i ett muslimskt land utan att riskera 50 piskrapp.

   Och nu är det tydligen fel på direkta folkomröstningar åxå.

   Vi snackade tydligen om acceptans…märkligt att vi bara ska accpetera allt som islam påbjuder. Ska vi inkludera du stening och spöstraff i svensk lagstifning snart?

   • Nej, för vi ska vara bättre än dom 😉 Fel på direkta folkomröstningar? Vem har sagt det?

  • Självklart finns där ingen kristen minoritet i saudiarabien
   de har ju fått halsarna avskurna, hur korkad kan man vara?

   • Jag har aldrig hyllar Saudiarabien, tvärtom 😉 Men nog skall vi i väst vara lite bättre är Saudiarabien när det gäller humanitet?

  • Nej din pucko det finns knappt några för att muslimer har mördat nästan alla kristna!!! Svensk media gjorde som vanligt en selektiv bevakning av protesterna i arabländer mot muhammed teckningar. Man valde att bara visa bilder på skrikande muslimer som bränner flaggor, vad man inte visade (det gjorde media i USA) var att muslimerna utplånade hela kristna byar. Brände ner bostäder (ruckel) och antingen sköt ihjäl eller slaktade med machetter. http://www.compassdirect.org/english/country/uganda/11635/

   http://www.guardian.co.uk/world/2005/nov/20/indonesia.theobserver
   Jag kan också tillägga att i Köpenhamn så har muslimska ”ungdomar” redan kört ut två präster från deras egna kyrkor.

 5. det är högst nödvändigt, eftersom det är ett bevis för att vi inte tillåter vidare islamisering av civilisationen!

 6. De får utöva sin religon, det är bara de onödiga tornen som inte får byggas och de är inte nödvändiga för att utöva islam.
  Direkt demokrati mm inte helt fel.

 7. Det finns Något i Allt… 💡 Samverkan är win-win för Alla. Motverkan ger vinnare och förlorare = Alla blir förlorare över tid sett, tyvärr tyvärr… 😥 VET Josef B.

 8. […] blogginlägg. Människor som tillhör andra falanger håller sig till att säga sitt inom sina egna arenor och har ännu inte gjort nått större försök i att via debatt att omvandla folks […]

 9. Så om jag vill bygga en jättelik penis mitt i stockholm, för att jag är nudist och minoritet, så borde jag få det?

 10. muslimer samt alla andra hör hemma i sitt eget land och det finns egentligen inget mer att diskutera ang. detta. Det finns en anledning till att det inte springer elefanter och växer bananpalmer i Svenska skogar.
  Lika barn leka bäst!

 11. om ni vill komma och uppleva ett land utan gruppvåldtäkter, skolbränder, getton, osv, osv, kom ner en vecka till Schweiz. Att landet dessutom är otroligt naturskönt är ytterligare ett plus.

 12. Hej Josef, förklara det till Saudier… jag fick inte ha med mig min Bibel till Saudi. Jag tycker vi skall spela med lika villkor, så inga minareter här tack. Jag anser dock inte att vi borde gå lika långt som t ex Saudier, exempelvis förbjuda Koran. Förresten fick jag förklarat till mig I Saudi och Dubai av de lokala att Kristendomen är felaktig religion, inte så kul att höra det. Prova win-win med Saudier så svarar dom med loose-loose.

 13. Till alla SD-lågpannor i kommentarerna:
  Jajamänsan! Judarna fick ju också utöva sin religion (Inifrån lägren, om ingen kom på dom.) Så vafan klagar muslimerna om?

 14. Det går vilt till här i kommentatorsfältet. Vi kommer att släppa igenom så mycket möjligt så länge det håller sig till sakfrågan och i god ton.

  Kul att se lite engagemang! (Och det verkar av någon anledning alltid bli i blogginlägg som rör invandringspolitik)

 15. Av dom reaktioner i media och i Schweiz som nu hörs så verkar motståndet mot minaretbyggen vara befogat. Vänstern har per automatik börjat yla om religionsfrihet och demokrati. Gäsp. Det talas nu om en utbredd rädsla i Schweiz och Europa för våldsattacker och aggressiva reaktioner från Muslimska länder. Hallå! Borde detta inte vara en varningsklocka om att sätta ner foten ännu mer. Att Schweiz befinner sig i ”chocktillstånd” är fullt förklarligt eftersom man nu måste vara rädda för repressalier från den Muslimska världen. Hur kommer det sig att dessa länder så ofta reagerar med aggressivitet när de anser sig diskriminerade och ”kränkta”? Demokrati och integration – jovisst, tjena.

 16. Man vet snart inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

  Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

  Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

  Tack för det – alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

 17. I Ave, Europa, nostra vera patria! Omnes Europaei te salutant; multae gentes summus, sed tantum stirpes una. Stemus nos fratres, nunc et semper.

 18. Kan man ha byggnormer så kan man ha minaretförbud. När det gäller religionsfrihet så anser jag att invididens frihet övertrumfar denna. Islam är en totalitär ideologi som omfattar både det värdsliga och det andliga och dess påbud kränker individer. Detta väljer många liberaler att blunda för, dock ej jag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: