Skrivet av: Gil John | 05 oktober 2009

Föräldrar och ansvar

Idag så står det då i tidningarna att Beatrice Ask anser att föräldrarna ska betala när deras barn begår brott. 

Enligt dagens lagstiftning måste det bevisas i rätten att en förälder har varit vårdslös, och inte förhindrat barnet från att ha begått ett brott, för att skadestånd ska kunna utkrävas.

Jag välkomnar diskussionen om vilket ansvar föräldrarna har för sina barn. Signalerna från Ask om att föräldrarna faktiskt har ett ansvar för barnen och deras handlingar väkomnas av undertecknad. Sen om det är rätt metod eller inte kan väl diskuteras men tanken bakom förslaget stödjer jag helhjärtat.

Annonser

Responses

  1. Föräldrarna har redan idag ansvar för barnen under tämligen vettiga förhållande enligt föräldrabalken.

    Det som den här lagen skulle innebära är att föräldrarna skulle bli ansvariga för vad barnet gör även när detta inte rimligtvis kan krävas av föräldern, t.ex. när barnet är under en annan vuxens ansvar.

    Om ett barn smiter ut borde en förälder kunna straffas för otillräcklig tillsyn, men inte för de brott som barnet begår. Det vore inte rimligt.

  2. Naturligtvis måste föräldrarna kunna hållas ansvariga. När nu nöjesindustrin har tått tillåtelse att spåra nedladdarna, så vore det ju konstigt om man skulle stanna halvvägs. Det handlar ju faktiskt inte om att kriminalisera en hel kriminalisera en hel ungdomsgeneration, bara att kräva betalt av dem, och 8000 kr per låt/film är ju ganska rimligt.

  3. […] happy, Carl, Tornevalls Corner, Mona, Anything, Ravennas blogg, Frk F, Mad World, Stefan Stenudd, Blå Borgen, Mårten Schultz, Tonårsmorsa, Hobabs, Mot Ljuset, Åklagarbloggen, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: