Skrivet av: Mr. G | 03 oktober 2009

Ohly sågar folkets val

Medan det irländska folket har talat och givet ett rungande JA till Lissabonfördraget, vägrar såklart EU motståndarna i det gamla Vänsterpartiet kommunisterna att kalla folkets val för just folkets val. ”Manipulation” talar vänsterledaren herr Ohly om istället. Alltid lika fascinserade när mannen som en gång sagt att ”vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen” försöker göra sig till någon form av demokratiskt ideal.

(uppdaterade med ett mer passande citat)

Annonser

Responses

 1. För ett år sen talade det irländska folket och gav ett klart nej till Lissabon-fördraget. Men si det passade inte etablissemanget så dom fick rösta om! Och det tycker du är höjden av demokrati?! Jag tycker det är hyckleri.

  • Irländarna fick en rad undantag som folket ville ha. Sedan kollade man om folket var nöjda med de förändringar som gjorts, och det var dem. Var ligger problemet? Att de röstade tvärtemot din uppfattning?

 2. Var fanns respekten för folkets val (nej) i Frankrike och Holland och Irländarnas nej i det förra valet?

  • Det fanns uppenbarligen en tillräcklig respekt och tillräckliga förändringar i fördraget för Irlands del för att folket skulle säga ja när fördraget förändrats.

   Ang. Frankrike och Nederländerna håller jag dock med om att det är problematiskt att man inte lyckades övertyga fransmännen och holländarna till att rösta ja till det förra förslaget. Problemet med folkomröstningar om dessa fördrag är emellertid att samtliga stater måste rösta ja. Dvs. även om det skulle bli ja i 26 av 27 stater skulle den sista staten kunna blockera den 26 andra staterna. Det vore som sagt, som att införa Euron i Sverige eftersom Skåne sade ja till det 2003. Inte speciellt demokratiskt med andra ord. Idealet vore därför med ett EU som baserades på mer enkla majoritets beslut och mindre med absolutmajoritet.

 3. Var står det att läsa att Ohly ”sågar” och inte accepterar folkets röst?

  Nej, Vänsterpartiet är inte dem som kräver ny omrösning när inte resultatet gillas. Däremot är det något som kännetecknar demokratiprojektet EU.

  Hur var det förra året då Irland sa nej?

  • ”Sågar” är det jag kallar när man är starkt kritisk mot att Irlands folk sade ja, och det faktum att han talar om ”manipulation” när Irlands folk har sagt sitt. Det är inget fel att politikerna tog till sig av kritiken folket riktade mot version 1. Tvärtom, nu har ju uppenbarligen det irländska folket fått ett fördrag de själva godkänner. Det tycker jag är någonting positivt.

   • Fått ett fördrag de själva godkänner, som om det hade omarbetats eller hur menar du? Nu är det ju så att Irland manipulerades till att godkänna i princip exakt samma fördrag som de en gång tog sig friheten att rata. Men det gick ju tydligen inte.

 4. Nu står det 1-1 i folkomröstningar på Irland.

  Ska vi kräva utslagsmatch?

  Eller nähä, att respektera och hylla folkets val gäller bara så länge man sagt ja till EU-eliten.

  (förresten är det jättekul med bloggare som måste ha sista ordet i kommentarsfältet…)

  • Hemskt att de som gör kommentarer på ett inlägg får svar. Hur vågar Mr. G! Fy skäms!

 5. Klart att man får ha en åsikt även om den går emot vad folk valt. Annars vore det inget trevligt samhälle vi levde i. Det var ju knappast så att JA-sidan var tysta efter förra valt och då förstår jag inte varför NEJ-sidan ska vara tysta nu.

  Att vi i Sverige inte ens fått ta ställning till detta fördrag är ett annat problem. Och kom inte och säg att vi skulle gjort det i det senaste riksdagsvalet för det är ingen mening att göra det när fem utav sju partier (inklusive de tre största) är positiva till fördraget medans de undersökningar jag sett visar att medborgarna är negativt inställda.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: