Skrivet av: Gil John | 03 oktober 2009

Libertas uppgång(!) och fall(?)

Förra gången Irland gick till folkomröstning angående EU-fördraget så var en stor faktor bakom Irländarnas nej en viss Declan Ganley. Ganley ledde lobbygruppen Libertas Institute som hade som mål att förhindra att Irland röstade ja till Lissabonfördraget. Libertas fick stort genomslag tillsammans med partierna på Nej-sidan och i folkömröstningen 2008 röstade Irland nej till Lissabon fördraget.

Declan Ganley gick sedan vidare och bildade det pan-europeiska partiet Libertas. Partiet intog en ställning som kan liknas vid Junilistans inställning till EU. Positivt till Europeiskt samarbete och unionen men anser att det inte fungerar i dagens form. En ”Gör om, gör rätt”-inställning.

I vilket fall som helst så pumpade miljonären Ganley in pengar i Libertas och partiet registrerade sig med listor i ett flertal europeiska länder. Endast en av partiets totalt 600 kandidater blev invald i parlamentet, Phillipe de Villiers. Ganley drog sig sedan tillbaka från politiken, och Libertas, efter valet.

Jag tycker att tanken på pan-europeiska partier i valen till parlamentet är otroligt fascinerande och något som jag gärna skulle vilja se mer av. Libertas kändes dock mest som ett väldigt slarvigt ihopkrafsat projekt där man hoppades att Ganleys miljoner skulle räcka för att vinna röster.

Vi kanske kan komma att få se ett liberalt eller socialistiskt pan-europeiskt parti? Eller varför inte ett konservativt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: