Skrivet av: Mr. G | 03 oktober 2009

Irland: Ja till Europa

Det verkar onekligen som om Irlands folk har sagt ja till Lissabonfördraget. En vallokalsundersökning visar på att 60 % av Irlands befolkning sagt ja till fördraget. Rapporter från rösträkningen som är i full gång, visar också på en seger för ja-sidan. Givetvis är det mycket positivt att så slutligen även Irland gjort vad 24 av de 27 medlemsstaterna redan gjort; sagt ja till Lissabonfördraget.

Samtidigt visar hela karusellen kring fördraget på det orimliga när en stat kan blockera det en stor majoritet av EUs medlemsstater redan sagt ja till. Eller för att räkna på befolkning om du så vill, en enstaka procent av EUs befolkning kan fälla det en överväldigande majoritet redan godkänt. Det vore som om vi skulle infört Euron i Sverige eftersom folkomröstningen 2003 resulterade i att Skåne sa ja till Euron.

Fast det örat vill såklart inte EU-motståndarna höra på. I brist på bättre argument kommer man snart med den gamla mantrana om att EU är odemokratiskt. Själv, som vanlig medborgare i det här landet, röstar jag i val (t.ex. i EU-parlamentsvalet nu i juni) istället för att skrika ”odemokratiskt!” så fort jag inte får som jag vill. Och ja, den partigrupp som jag röstade på (den liberala) backade tyvärr i EU-valet.

Uppdatering: Nu är det klart. Irland har sagt ja till Lissabonfördraget!

SVD, SVD2

Annonser

Responses

 1. Vilken tur att de röstade rätt denna gången.

  • Vilken tur att EU tog till sig av folkets kritik och lade fram ett förslag som folket kunde acceptera!

 2. Nu är det väl inte riktigt så att det är befolkningen de andra länderna som sagt ja till fördraget, det är väl t o m. så att befolkningen i några av de få länder där de fått rösta har sagt nej men sedan blivit överkörda av sina politiker!
  I Sverige får vi inte ens göra vår röst hörd, kan ju bero på att regeringen troligtvis vet att det skulle bli nej!
  Det är demokrati det!
  EU är ett politiskt projekt, av politiker och för politiker! De som har allt att vinna på en maktkoncentration till Bryssel är just dessa politiker och så klart lobbyisterna som kan koncentrera sin verksamhet på politikerna som sitter där! De behöver inte längra bedriva någon verksamhet i de olika länderna när makten ändå sitter i Bryssel!
  Vi gräsrötter får bara allt längre och längre till de som har makten över oss, fortsätter den här utvecklingen kan vi ju lika gärna avskaffa våra inhemska val då det bara ett spel för galleriet när den verkliga makten sitter i Bryssel!
  Konstigt att Norge kan klara sig utan ett EU-medlemsskap!

  • Jag har svarat på det mesta av det där i din andra kommentar. Därför väljer jag bara att ta frågan om Norge här. Norge har olja och massiva ekonomiska tillgångar tackvare den, det saknar både Sverige och Irland.

   Det där med alla lobbyister är bara ren konspirationsretorik. Själv röstade jag i EU valet i sommars och utnyttjade mitt medborgerliga inflytande.

 3. Så det finns inga lobbyister som ränner runt i Bryssel och försöker påverka politikerna?
  Det är ju rent struntprat, det vittnar ju politiker själva om!
  Hur var det med telekompaketet? Det var ju ursprungligen tänkt som en förstärkning av konsumentens rätt! Helt plötsligt efter upphovsrättindustrins lobbyister påverkat politikerna kom det allt mer handla om det skulle bli möjligt att stänga av internetanvändare med eller utan domstolsutslag för fildelning!
  Vill du påstå att det inte berodde på ett effektivt arbete av lobbyister?
  Kan du också svara på exakt vad tjänar jag som är en vanlig liten industriarbetare på att de politiker jag tillåts välja vart fjärde år helt sonika kan bli överkörda av politikerna i Bryssel i en viss fråga? En fråga som kanske är viktig för mig och som avgjorde vad jag röstade på!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: