Skrivet av: Gil John | 25 september 2009

Stolligt från Folkpartiet

Nu måste väl ändå Folkpartiets riksdagsledamot Nina Larsson ha tagit ett glas vin för mycket. Det här inlägget kan man ju bara skratta åt.

Bakgrunden till påhittet är att SJ varje dygn släpper ett visst antal biljetter till ett förmånligt pris som sen säljs vidare på andrahandsmarknaden. Det vill man förhindra.

Hur än SJ vänder och vrider på argumenten så är införandet systemet oacceptabelt – framförallt ur integritetssynpunkt.

Att värna om den enskilda människans integritet är ett centralt liberalt värde. Rätten till den egna privata sfären är något som vi liberaler värderar högt och som nu begränsas av ett statligt bolag – Det tycker jag är förkastligt.

Ursäkta? Va? Det är väl ganska självklart att personliga biljetter är en utmärkt lösning för att få bukt med den svarta marknaden på tågbiljetter samt även få bättre kontroll på fripassagerare. Jag väntar på att Nina Larsson även ska fördöma alla flygbolag som vågar kräva legitimation av sina kunder.

Edit: Umtärkt skrivet om Nina Larssons inlägg här.

Annonser

Responses

  1. Tja, med tanke på att SJ själva har *skapat* ett onödigt problem med svartabörshandeln (den beror på att de sätter för ojämna priser på sina biljetter) så blir det skevt att införa integritetskränkande åtgärder för att försöka åtgärda ett påhittat fel.

    Bättre kontroll på fripassagerare får man knappast heller.

  2. Det är inte av samma orsaker som ett antal flygbolag på en fri marknad och Sveriges enda tågbolag kräver legitimation.
    Flygbolagen kan konkurera med sina bilettpriser SJ konkurerar inte med sina biljettpriser, de driver bara oss privatresenärer ill vansinne med priser mella 99kr och dryga 1000-lappen på samma sträcka.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: