Skrivet av: Gil John | 23 september 2009

Hägglund och Kristdemokraternas framtid

Hägglunds debattartiklar och utspel på sistone verkar ha tagit rejält med skruv i kulturvänsterns salonger. Här är nästa attack mot Hägglund från Andreas Boonstra. Tidigare så jämförde Sydsvenskans kulturchef Hägglund med Danskt Folkeparti och Hägglund var uppenbarligen både populist och främlingsfientlig (Studio Ett, 17-timmen, Fredag 18/9). Göran Rosenberg deltog i samma program och gjorde en stor grej av att han inte var provocerad, exakt som Boonstra gör i sitt inlägg idag.

Att kulturvänstern, och vänstern överlag,  anser sig veta bättre än oss andra om hur vi ska leva våra liv är ett ganska välkänt faktum och det klingar väldigt falskt när Boonstra pläderar för motsatsen. Hägglunds exempel i sin debattartikel, vanliga människor som handlar på GeKå:s i Ullared,  är en grupp människor som det inte läggs någon större vikt vid på kultursidorna och som det inte skapas en herrans massa speciallagar för.

Men det som är mer intressant i Hägglunds debattinlägg tycker jag är att han försöker se världen ur ett annat perspektiv, att sluta använda de socialdemokratiska glasögon som vi svenskar blir indoktrinerade med från födseln. Något som han vidareutvecklade i sitt tal på Kristdemokraternas rådslag:

Några av er känner kanske till data- och tevespelet Sims? Det är världens mest sålda spel. Det går i korthet ut på att man skapar ett virtuellt liv. Allt bygger man från grunden. Var och hur man ska bo. Vem man är och vilken bakgrund man har.

Livet, och till viss del samhället, är ett oskrivet blad. Dina – och intressant nog andra spelares val – utgör sedan förutsättningarna för om du kan förverkliga dina drömmar och mål.

Allt helt virtuellt.

Men tänk dig för ett ögonblick att vi hade chansen att göra Sverige till ett enda stort Sims. Att vi fick börja från scratch. Utifrån vår kristdemokratiska värdegrund är det knappast troligt att vi skulle skapa ett samhälle som såg exakt likadant ut som det gör idag. Sverige har allt för länge styrts av vänstern.

Vi hade strävat efter ett välfärdssamhälle, men utan välfärdsstat. Ett samhälle där politiken stod tillbaka för familjer, föreningar och företag. Där initiativet kom underifrån och där det offentliga alltid stöttade enskilda och allmännyttiga initiativ. Aldrig tog över eller slog undan benen för dess existens. Där det inte sågs som självklart att sjukvård, skola och äldreomsorg alltid bedrevs i offentlig regi. Men där det var självklart att alla människor gavs samma förutsättningar i livet, oavsett social eller ekonomisk bakgrund.

Hägglunds ambitioner att förändra Kristdemokraterna är hedervärda. Att reformera ett parti från att vara förbudspartiet #1 på högerkanten till att låta människor ta eget ansvar är också något som jag välkomnar. Däremot så tror jag att KD skulle göra fel om man helt förskjuter ”titeln” moralparti eftersom det behövs ett sådant parti i svensk politik. Om Hägglund fortsätter i samma stil kommer han att etablera KD som det sanna liberalkonservativa partiet där Moderaterna en gång stod, och om han gör det, då har han vunnit min röst 2010.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: